Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” verniseaza pe data de 19 ianuarie, orele 11.00, expoziţia temporară de fotografie „Liliecii la ei acasă”. Vizitatorii muzeului vor putea sa se familiarizeze cu mediul natural de viaţă al acestor animale speciale, care au înfiebântat imaginaţia oamenilor de-a lungul timpul. In prezent numeroase specii de lilieci, inclusiv din România sunt in pericol, având nevoie de ajutorul oamenilor pentru a supravieţui.

Expoziţia este ultima acţiune educativă din cadrul unui proiect LIFE finanţat de Uniunea Europeană, coordonat de Green Cross în parteneriat cu Muzeul „Grigore Antipa”, Institutul de Speologie „Emil Racoviţă” şi GESS, care priveste conservarea habitatelor subterabe ale liliecilor din Sud-Vestul României. Programul a vizat 9 peşteri din judeţele Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi. Au fost identificaţi factorii care ameninţă formaţiunile carstice şi coloniile de lilieci, atât în stare de hibernare, cât şi în colonii maternale. S-a constatat o diminuare dramatică a populaţiilor unor specii de lilieci de interes comunitar.
Acţiunile proiectului s-au referit la:
-instalări de panouri de avertizare,
-închiderea intrărilor în pesteri cu porţi metalice speciale pentru a permite accesul liliecilor,
-organizarea vizitării peşterilor în grupe mici, ghidate de un custode/ranger,
-evitarea zgomotelor
-interzicerea focului făcut de turişti la intrarea sau chiar în interiorul peşterilor.
Prin aceste măsuri se doreşte asigurarea condiţiilor optime pentru speciile de lilieci în perioadele de iarnă şi vară, refacerea numerică a populaţiilor devenite rare, vulnerabile sau ameninţate prin elaborarea a două manuale despre lilieci. Unul dintre acestea a fost însuşit de Inspectoratele Şcolare ale judeţelor vizate de program pentru educarea elevilor. In aceste judeţe, în scoli, au fost prezentate conferinţe despre lilieci.
De asemenea, în anul 2002, la Muzeul „Grigore Antipa” a fost organizată o expoziţie cu un mare impact la public: „Poveste despre lilieci”, care a putut fi văzută şi la Turnu Severin, la Muzeul Porţior de Fier. Aceasta a fost o expoziţie inedită, cu un caracter interdisciplinar, prezentând liliecii atat ca specii biologice, cât şi ca personaje din mitologie, artă etc.
Expoziţia care va fi deschisă la Muzeul „Grigore Antipa” până pe data de 30 ianuarie, este o acţiune educativă care are rolul de a transmite publicului vizitator ca mesaj, necesitatea conservării speciilor europene şi mondiale de lilieci. De asemenea, la o dată ulterioară, în prezenţa Ministrului Mediului şi Gospodăririi Apelor, se va desfăşura în amfiteatrul muzeului şi o conferinţă privind liliecii din România şi rezultatele proiectului european de cercetare.