Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” participă pentru a 10-a oară la programul european Noaptea Muzeelor , lansat în 2004. Ca în fiecare an, și în 2014, în data de 17 Mai, Muzeul „Antipa” marcheză sărbătoarea cu o serie de evenimente speciale.

Programul Muzeului va începe la orele 19.00 și se va termina Duminică, 18 Mai, la orele 03,00. Sâmbătă, 17 Mai, în intervalul orar 10.00 – 19.00, Muzeul „Antipa” va fi ÎNCHIS!
„Împreună pentru planetă”, la Muzeul „Antipa”. Pe 17 Mai, cu ocazia celei de-a 10-a edţii a Nopţii Europene a Muzeelor

Pentru că ne asumăm responsabilitatea pentru mediul înconjurător, Noaptea Muzeelor de la Muzeul „Antipa” este, cu sprijinul Carbon Solutions Global, un eveniment carbon neutru , primul eveniment muzeistic de acest gen din România. Emisiile de dioxid de carbon, rezultate în urma acestei nopți și evaluate, vor fi compensate, prin susținerea unui proiect verde din portofoliul partenerilor de la Carbon Solutions Global.

Îi invităm pe toți cei care iubesc natura și vor să contribuie la protejarea mediului înconjurător, să acceseze site-ul www.antipa.ro, începand cu 17 Mai 2014, și să-și calculeze amprenta de carbon.

Digi Animal World va fi si anul acesta partenerul evenimentului Noaptea Muzeelor și va oferi un spectacol inedit de proiecții 3D pe fațada muzeului.

Programul evenimentelor

19.00 – 03.00: Vizitarea gratuită a expunerii permanente;

19.00 : Lansarea traseului alternativ de vizitare a Muzeului, intitulat „Istoria lumii vii în 10 exponate”. Acest proiect oferă vizitatorilor posibilitatea de a dedica o vizită sau mai multe informațiilor strict dedicate primului grup de 10 piese, deosebite din patrimoniul științific al Muzeului. Speciile prezentate sunt marcate prin panouri informative, cu date despre biologia, ecologia, distribuția și statutul de ocrotire a speciilor respective, cu o ilustrație bogată. Acest traseu a fost anticipat de cele 10 conferințe, ținute de către cercetătorii Muzeului în intervalul octombrie, 2013 – mai, 2014 și articolele asociate, publicate în revista Terra Magazin, CD Press.

19.00 – 03.00 : Vizitarea gratuită a expoziţiei temporare „Văcărești : descoperirea unui Parc Natural Urban”. Expoziția, deschisă la Muzeu, a fost organizată în colaborare cu grupul de inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești și revista National Geographic România și cuprinde fotografii, concepte de arhitectură și idei de dezvoltare urbană realizate de către fotograful Helmut Ignat, împreună cu „Save or Cancel”. Toți vizitatorii, care doresc să protejeze flora și fauna deosebite, identificate de către specialiști în „delta” din mijlocul Bucureștiului, vor avea posibilitatea să-și susțină opinia prin acordarea de semnături.

19.00 – 03.00 : MuseumSelfie – Muzeul „Antipa” se alătură proiectului Kaleidoscope, inițiat de către Ministerul Culturii și Comunicării din Franța. Kaleidoscope reprezintă o aplicație pentru smartphone (MobilActif) care poate fi descărcată și utilizată gratuit de către vizitatori în vederea realizării unor autoportrete în muzeu, inspirate de patrimoniul acestuia (MuseumSelfie). Fotografiile (cu legende referitoare la muzeu, oraș, țară) se trimit automat prin intermediul aplicației către o bază de date, imaginile urmând să fie proiectate pe durata desfășurării Nopții Muzeelor în toate muzeele din Europa înscrise în evenimentul Kaleidoscope.

20.00 – 21.00: Proiecție video a documentarului „Fără pungă, vă rog!” oferit de Digi Animal World. Documentarul oferă o imagine de ansamblu asupra pericolelor de mediu și de sănătate ce iau naștere din depozitarea necorespunzătoare a produselor non-biodegradabile din plastic și cum ne putem proteja sănătatea, dar și natura de acest real pericol.

22.00 – 24.00: Colectare entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale sub coordonarea specialiștilor muzeelor. (grup ţintă : 7 – 18 ani)

22.00 – 24.00: Interceptarea liliecilor (Chiroptera) din grădina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete sub coordonarea specialiștilor muzeelor. (grup ţintă : 7 – 18 ani)

22.00 – 03.00 : Proiecții pe fațada Muzeului, prezentate de Digi Animal World. Proiecțiile îi vor pune pe vizitatori față în față cu animalele sălbatice care trăiesc în locuri cu adevărat neexplorate și care au comportamente nemaivăzute.

Detalii: www.antipa.ro şi pe pagina de Facebook a Muzeului ”Antipa”: www.facebook.com/muzeulantipa

Sponsori: LeoBurnett, The Geeks, EmailWing, Delaco Fan Brânză, Carbon Solutions Global

Partener științific: DaVinci Learning

Parteneri media: Unitedmedia, Calendar Evenimente, comunicatedepresa.ro, Centruldepresa.ro, Terra Magazin, Doxi, Pipo, Oraşul Meu, Grădinite.com, Prokid.ro, GoKID.ro, Salut Bucureşti, 7 Pitici, inParc, mamica.ro, MediaIQ, Zeppelin, Revista Ioana, melc-codobelc.ro, agendacopiilor.wordpress.com, EduRomania – Portalul educației din România, HotNews, SmartWoman

Despre Muzeul Antipa

Muzeul Naţional de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” este o veche instituţie culturala, de educaţie şi cercetare ştiinţifică. In ultima vreme muzeul se remarcă prin dinamism, organizând manifestări inedite, interactive, pentru vizitatori de toate vârstele.