Vacanţele la ţară reprezintă deja o tradiţie în Europa. Spre deosebire de alte forme de turism, vacanţele la ţară oferă vizitatorilor posibilitatea de a se bucura de marea diversitate a culturii noastre, a tradiţiilor şi naturii.
Datorită cererii tot mai mari de pe piaţa internaţională, în ultimii ani, organizaţiile de turism rural din întreaga Europă au făcut mari eforturi pentru a îndeplini toate cerinţele turiştilor oferindu -le servicii la standarde ridicate.
Rezultatul acestui proces relevă un produs european unic care îmbină diversitatea culturală cu dezvoltarea durabilă şi calitatea oferită clientului.

Acest sector al economiei turismului – turismul rural – se bazează pe cazarea în ferme şi gospodării rurale din întreaga Europă. Oferă mai mult de 400.000 de unităţi de cazare cu 4.000.000 de locuri. Ţinând cont de o listă lungă de servicii turistice rurale corelate între ele ( precum gastronomia, agrementul sau mesteşugurile), impactul total al acestui sector asupra economiei rurale este estimat la mai bine de 150.000 milioane euro.
Pentru prima dată Federaţia Europeană a Fermei şi Turismului Rural – EuroGites – va prezenta marea varietate a acestui sector prin intermediul manifestării
« Săptămâna Europeană a Turismului Rural ».
În cea de-a doua săptămână a lui Octombrie se vor organiza în întreaga Europă diferite evenimente menite să promoveze în rândul turiştilor produsul turistic rural şi să evidenţieze importanţa economică a acestui sector.

Despre ANTREC

Evenimentele programate în această săptămână sunt :
– Deschiderea Oficială a Acţiunilor Săptămânii ( 7 – Octombrie) cu participarea Comisiei Europene care patronează această iniţiativă – Nantes, Franţa
– CD-ROM de prezentare a produselor naţionale şi regionale în Europa Rurală ;
– Trei motto-uri privind criteriile de :
« Bucuraţi-vă azi dar cu gândul la viitor » ( dezvoltare durabilă)
« Cozonacul bunicii mereu la fel de bun » (tradiţii)
« 45 de versiuni ale calităţii » ( produs şi nivele de siguranţă )

O mare varietate de acţiuni naţionale, regionale şi locale, de genul ,,porţile deschise’’, promovând serviciile turismului rural, conferinţe , mijloace de transport, expoziţii şi altele decât cele enunţate vor fi organizate de membrii EuroGites.

Ca membru Eurogites înca din 1994 , ANTREC va lansa o serie de acţiuni de promovare a turismului rural românesc atît în filialele din ţară cît şi în Bucureşti:
• Întalniri cu studenţii în cadrul Universitatii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinara – Bucureşti Universitatii Romano- Americane
• Expoziţie cu fotografii ale pensiunilor câştigătoare în cadrul concursului “Margareta de Aur” – editia a II-a; vernisajul expoziţiei intitulata EXPOMARGARETA 2005 va avea loc vineri, 14 octombrie, ora 16.30; presedintele EUROGITES dl. Klaus Ehrlich ne va bucura cu prezenta la acest eveniment.

Daniela Ditoiu
222.80.01
daniela.ditoiu@antrec.ro