Grecia a devenit in ultimii ani o destinatie preferata de turistii romani. Peisajele incintatoare, dar mai ales costurile reduse reprezinta “magnetul” care ii atrage pe cei dornici de citeva zile de odihna. Din pacate, calitatea serviciilor prestate de agentiile de turism care ofera sejururi in tara lui Homer este sub nivelul asteptarilor. O scurta trecere in revista a traseului parcurs de un grup de turisti demonstreaza interesul si respectul pe care il manifesta unele agentii fata de clienti.
Pina in

Punctualitate tipic romaneasca

Plecarea din Bucuresti. Cind? Se stia doar ziua, urmind ca ora sa fie comunicata turistilor in ajunul plecarii. Anormal, dar care e problema? Doar turistii au dat banii. Oricum, nu poti renunta pentru ca pierzi banii. De asigurarea storno nu a pomenit mai nimeni. Cine stie – bine. Cine nu – si mai bine pentru agentii.
Se anunta si ora plecarii – 14. Din fata restaurantului “Cina”, loc care are sansa sa devina a doua gara a Capitalei si un veritabil “punct de atractie” pentru cersetori si hoti. Se face 14:20. Nici urma de autocar. Telefon la agentie. Tipa de la capatul firului este deranjata, ca doar o intirziere de 20 de minute (peste sfertul academic de bun simt) nu e un capat de tara.
Vin si autocarele. Imbulzeala, neclaritati. O multime de turisti, mai multe firme organizatoare, mai multe autocare. Doua autocare supraetajate. Au si doua mese “la parter”, cu scaune fata in fata. Aceste opt locuri ar trebui sa fie utilizate de turisti pentru servirea mesei. Teoretic. Practic, agentia a vindut si aceste locuri. Confortul si siguranta clientilor pe timpul transportului conteaza mai putin sau deloc!
Este ora 15:30. Apare si autocarul nostru. Nu e etajat. O individa plinuta (se poate spune si mai rau), care sustine ca o cheama Valentina, se declara insotitor de grup. Striga “catalogul” si indruma fiecare turist spre locul lui, repartitia fiind facuta in ordinea inscrierilor. Ultimii inscrisi observa ca scaunele lor (din ultimul rind) nu se rabateaza. In oferta agentiilor se bate multa moneda pe tema scaunelor confortabile (autocare de clasa, chipurile).

Neobrazarea de la marginea Bucurestiului

Pleaca autocarul. La marginea Bucurestiului, se opreste. Si sta, si sta… De ce? Valentina si soferii au oprit la un chiosc sa isi faca aprovizionarea pentru drum, sa fumeze o tigara, sa mai stea de vorba. Turistii? Stau ca fraierii in autocar. Plecam si din Bucuresti. Insotitoarea de grup (ghid e prea mult spus) citeste niste date despre traseu, destinatie si cam atit. Grijulie, ne recomanda sa ne “inarmam” cu multa rabdare, caci drumul va fi lung si obositor. Stie ea ce stie…
Ajungem la Giurgiu. Surpriza. Unii turisti nu au vouchere. De ce? Agentiile au uitat sa le dea aceste acte. Noroc ca s-a ajuns in vama inainte de incheierea programului la firmele de turism si s-au putut trimite voucherele prin fax. Altfel, turistul trebuie sa dovedeasca faptul ca are bani pentru a se descurca sapte zile in Grecia. Daca nu poate, ramine la Giurgiu.

Paralia Katerini – “bascularea” pe dreapta!

Am plecat din Romania. Urmeaza vama bulgareasca de intrare, apoi cea de iesire. Si cea de intrare in Grecia. Cozi foarte mari. Ore de asteptare. Si normal… autocarele din Bucuresti au plecat in aproximativ acelasi timp desi orele anuntate de plecare erau diferite.
Pe drum, autocarul a mai oprit pe la o benzinarie, la o crisma bulgareasca unde se primeau orice fel de bani (inclusiv lei romanesti, vechi sau noi). Am ajuns si la Paralia Katerini.
Aici izbucneste scandalul. Citeva turiste (una dintre acestea sotia unui director de la Protectia Consumatorilor!) reclama faptul ca agentia din Bucuresti le-a asigurat ca vila in care vor fi cazate se afla in centrul statiunii, nu la periferia acesteia (dupa cum se dovedise la fata locului). Nervi de partea turistelor, sictir total la Valentina. Turistii erau de la vreo trei agentii, ea nu se stie de unde era…
A urmat “bascularea” calatorilor, li s-a aratat unde sint vilele/hotelurile si… “concediu placut”! Daca se ivea vreo problema pe timpul sejurului, exista o agentie greceasca (deservita si de personal de origine romana) la care se putea apela.

Agentie greceasca, personal si obiceiuri… romanesti!

Agentia care a luat in grija o mare parte din turistii romani se numeste “Sirios Travel”, aceasta organizind excursii optionale in timpul sejurului: Meteora (25 euro/persoana), Insula Skyathos (35 euro/persoana), Muntele Olimp (15 euro/persoana), Atena (35 euro/persoana), Waterland (30 euro/persoana), Salonic (15 euro/persoana). Prezentarile din pliante, la fel ca si fotografiile impresionante postate pe panourile agentiei, sint suficiente pentru a te convinge sa accepti oferta, fara a-ti pune problema daca aceste excursii isi merita sau nu banii. De altfel, e un risc pe care ti-l asumi pornind de la ideea ca, daca tot ai ajuns in Grecia, nu merita pentru nimic in lume sa ratezi vizitarea acestor obiective turistice. La final, ramii si cu un gust amar… Pe cit de frumoase si impresionante sint locurile vizitate, pe atit de proasta este organizarea. In unele cazuri, turistii sint “debarcati” din autocar, stabilindu-se o ora si un punct de intilnire, dupa care li se “acorda” posibilitatea de a vizita obiectivele turistice ale orasului de unii singuri, facind apel la simtul propriu de orientare…
Remarcabila la aceste excursii este tinuta soferilor autocarelor – greci. Sint prezentati de fiecare data de catre ghid cu “domnul conducator auto” plus numele mic. Desi se merge pe autostrada (Atena – Slonic), nu apasa pedala de acceleratie la refuz. Doar este o excursie, nu raliu. Apreciaza punctualitatea.
In ceea ce priveste persoanele care indeplinesc calitatea de ghid, acestea sint de multe ori satule de traseu (stau in Grecia din aprilie), iar itinerarul pare a fi stabilit si in functie de preferintele/interesele lor. Astfel se poate observa cu surprindere ca stationarile la diverse taverne sint mai lungi decit la unele obiective turistice! De ce? Poate ca exista o intelegere intre patronii localurilor si organizatorii excursiilor. Oricum, la aceste taverne nu am vazut ca insotitoarele de grup sa plateasca, desi consuma…
Un mare inconvenient la excursiile optionale este aglomeratia. Foarte multi turisti din diverse tari doresc sa viziteze obiectivele turistice cele mai cunoscute, de aceea apare imbulzeala, care, dublata de o lipsa de educatie inregistrata la numerosi turisti (nu neaparat romani), creeaza disconfort pentru mare parte dintre cei veniti sa viziteze locurile respective. Cind esti calcat in picioare si inghiontit din stinga si din dreapta, nu-ti mai arde sa admiri peisajul…
In ceea ce priveste croazierea pe Marea Egee catre Insula Skyatos, aceasta poate candida cu mari sanse de reusita la titlul de “cea mai mare pacaleala”. Asta pentru ca “Sirios Travel” (dar si alte firme care organizeaza aceasta croaziera) inghesuie pe vaporase (destul de vechi) mult mai multi turisti decit permite capacitatea acestora. Astfel, daca “Apollo” ar fi trebuit sa ia la bord 100-120 de turisti, “Sirios” a inghesuit peste 200. Ca doar locuri erau destule. Pe jos, pe punte… Cind sint si de mai multe nationalitati, este si mai “interesant”. Poti afla ca cehii sau slovacii sint cu mult mai nesimtiti decit romanii, dar desigur asta nu este o consolare pentru cei 35 de euro platiti. Iar de mult laudata insula, cu plaje aurii si bogate plantatii de pin, care se spune ca ar fi apartinut printesei Diana, nu ajungi sa te bucuri decit cel mult o ora. Sau nici atit, daca iei in calcul faptul ca debarcarea (respectiv, imbarcarea) celor peste 200 de turisti dureaza mai bine de jumatate de ora.
Interesant este si faptul ca “Sirios Travel” nu elibereaza nici un document (bon, chitanta) care sa ateste ca ai platit banii respectivi. Cind platesti, primesti un voucher, pe care il restitui cind pleci in excursie. Surprinzator, pentru ca in rest, la orice magazinas, primesti bon fiscal chiar daca iei numai o piine.

Calitati de ghid: blonda, fara sapte ani de-acasa

Cu excursii optionale, cu vreme buna, cu o puzderie de romani in statiune, trece sejurul. Si trebuie sa te intorci acasa. In ziua respectiva, hotelul trebuie eliberat la ora 10. Autocarul vine… cind poate! Al nostru a venit la ora 20. Iar soferii ne-au anuntat ca trebuie sa se odihneasca, motiv pentru care plecarea a fost programata pentru ora 24.
Am avut “norocul” de a cunoste si o alta insotitoare de grup. Blonda si fara cei sapte ani de acasa. Se numeste Olivia Luca si sustinea ca este angajata a Agentiei “Corali”, dar ca a fost trimisa sa preia grupul de turisti de catre firma “Romantic Travel”, cea care, desi nu incheiase nici un contract cu vreun turist din acel autocar, asigura transportul! Surprinzator era faptul ca pe autocarul de intoarcere era inscriptionata sigla “EuroLines Romania” si, tot cu litere de-o schioapa, erau trecute datele unei alte firme – SC “Autotrans Calatori Filaret” SA. O “adunatura” de agentii astfel incit responsabilitatea sa poata fi pasata “dintr-o curte in alta”…Rezultatul? Nimeni nu poate fi tras la raspundere… nici macar insotitoarea de grup, cea care a profitat de ocazie, punindu-si in valoare intreaga doza de nesimtire. Spectacolul se anunta promitator de la primele cuvinte rostite: “Ia adunati-va aici!”. Blonda in rolul principal – ghidul care munceste zi si noapte, inclusiv simbata si duminica. Turistii in rolul secundar – o “gloata” care trebuie dusa in tara.
Insotitoarea ne indeamna sa urcam in autocar, fara a fi strigati in ordinea listei. Pornim pe drumul de intoarcere, circul abia incepe… Dupa ce fiecare a ocupat locul pe care “l-a apucat”, nemultumirea unora a determinat “schimbarea modificarii”. Dovedind un pronuntat simt al dreptatii, blonda Olivia ridica toti pasagerii in picioare, cu bagaje cu tot, si cere ca fiecare turist se ocupe locul avut la venire. Practic imposibil, deoarece la intoarcere erau citeva persoane in plus, care nu au facut parte din grupul initial. Spiritele s-au incins, drept pentru care blonda de la “Corali”… “si-a pus miinile in fund”, si-a trintit fizicul (destul de “generos”) pe doua scaune si a lasat turistii sa se descurce. A tratat cu sictir atentionarile unor persoane privind “buna ei crestere” si a dovedit ca nu este in stare sa gestioneze o situatie tensionata. Am ramas cu impresia ca fara ea ar fi fost mult mai bine. Soferii au reusit sa demonstreze ca sintagma “domnul conducator auto” este valabila doar pentru greci. Ei au fost… niste soferi!

Se poate si mai rau

Turistii din grupul nostru au achizitionat biletele de la agentii precum “Best Comtur”, “Ella” sau “Accent”. Citiva dintre ei, care au “digerat” destul de greu atitudinea si comportamentul insotitoarei de grup, erau hotariti sa reclame serviciile proaste prestate de agentiile respective. S-au interesat mai intii ce sanse de reusita ar putea avea un asemenea demers. Doamna cu sotul director la “Protectia Consumatorilor” le raspunde ca sint depuse numeroase reclamatii la adresa agentiilor de turism. Cele mai multe “se pierd” pentru ca fiecare agentie are un “tatic”. Traim in Romania, poate ati uitat!
La citeva zile dupa revenirea in tara, posturile de televiziune au prezentat pataniile unui grup de turisti plecat in Grecia care a avut parte de numeroase defectiuni la autocar, astfel incit au ajuns la Paralia Katerini cu o zi mai tirziu. La intoarcere, iarasi defectiuni, iarasi nervi, inlocuirea autocarului, intirziere si ore in sir petrecute pe marginea drumului, cu bagajele in brate. Reprezentanta agentiei (al carei nume nu a fost precizat – mare pacat!) a declarat pentru un post de televiziune ca “asa ghinion nu am avut niciodata”. Aceasta reprezentanta se numea Mariana Ionescu. Persoana de la “Best Comtur” care s-a ocupat de sejurul nostru se numea… Mariana Ionescu. O fi doar o coincidenta!