Complexul Bastion – un monument istoric al Domeniului Regal Peleş din Sinaia, capătă valoare prin restaurare şi repunerea lui în circuitul turistic de elită
Complexul Bastion din Sinaia îşi deschide porţile regale

Complexul Bastion din Sinaia şi-a deschis porţile sâmbătă, 17 septembrie 2005, într-o atmosferă de bal aristocrat cu parfum de început de secol XX. Ceremonia de inaugurare a fost onorată de prezenţa a numeroase oficialităţi locale, personalităţi ale lumii politice, ale vieţii mondene şi sportive, oameni de afaceri şi ziarişti. Atmosfera a prins culoarea epocii regale prin prezenţa unor cavaleri şi domniţe ce au amintit de recepţiile de la castel, animate de muzica clasică a Orchestrei de Cameră George Enescu. Evenimentul a dorit să atragă atenţia asupra posibilităţilor de exploatare, cu ajutorul investiţiilor private, a zonelor de interes istoric şi cultural pentru turismul românesc.

Complexul turistic Bastion, situat pe Domeniul Regal Peleş, pe drumul ce urcă spre Castel, cuprinde un hotel cu 13 camere duble, un bar de zi, un club de noapte, o sală de conferinţe, terasă, curte interioară şi spaţii de parcare supravegheate. Hotelul oferă confortul şi serviciile unei dotări de 3 stele, fiind rezultatul unui important program de investiţii. Realizat din dorinţa de a creea un loc special pe harta turismului românesc noul complex se diferenţiază prin servicii cu un standard ridicat de calitate. Fiecare încăpere are o personalitate aparte prin concepţia arhitectonică şi design. Spaţiile comune poartă nume cu conotaţii istorice şi aer franţuzesc. Astfel, restaurantul cu bucătărie de tip nouveau şi specific mediteraneean, este sugestiv denumit «Bonaparte», pub-ul este identificat prin numele «Le Caporale» iar clubul de noapte se dezlanţuie sub pecetea «Crazy Horse».

Valoarea investiţiei se ridica la 1,5 milioane de Euro, fiind realizată din fonduri private, printr-o asociere româno-americană ce şi-a propus transformarea unui monument istoric într-o stare avansată de degradare într-un hotel elegant şi distins destinat turiştilor high-class care doresc să se relaxeze într-o ambianţă distinctă. Astfel, oferta turistică din Sinaia s-a îmbogăţit cu o nouă ofertă destinată unui public exclusivist, iubitor de rafinament şi discreţie.

«Afinitatea pentru scenografia franţuzească, gustul mediteraneean pentru detalii, lumini, accente şi vibraţii şi spiritul austriac de perfecţiune au condus acest efort recuperator. Nu a fost uşor dar dorim să demonstrăm că prin implicarea investitorilor privaţi în restaurarea monumentelor istorice şi scoaterea lor la lumină, turismul din Romania mai are o şansă» declară Nicolae Guţu, director general al Complexului Bastion.

Construcţia ce iniţial adăpostea fostele « Grajduri Regale », are o poveste cu început în anul 1896. În timp, acestea au fost transformate în muzeu adăpostind obiectele de ceramică din patrimoniul Castelului Peleş. « Casa Ceramicii », cum era numit muzeul, a aparţinut Centrului European de Cultură Sinaia, apoi a fost trecută de Ministerul Culturii în conservare. În anul 2004 a fost închiriată pe o perioadă de 25 de ani pentru restaurare şi modernizare.

Hotelul păstrează mărturii ale vieţii din perioada regală prin prezervarea în ansamblul complexului a elementelor de structură şi arhitectură specifice stilului neorenaşterii germane. Interioarele au fost complet refăcute dar uşile din lemn masiv de la intrare şi coloanele interioare ale grajdurilor au fost conservate şi integrate în arhitectura ansamblului.