Castigatorul Premiului Templeton 2006, cel mai mare premiu in bani, va fi anuntat cu ocazia unei conferinte de presa, miercuri, 15 martie, ora 11:00, la sediul Natiunilor Unite din New York.
Castigatorul Premiului Templeton 2006 va fi anuntat pe 15 martie la sediul Natiunilor Unite

Premiul este acordat anual unei personalitati in viata, care a demonstrat o originalitate extraordinara in cercetare sau in realizarea de descoperiri, care sa faca sa avanseze intelegerea Dumnezeirii si a realitatilor spirituale. Printre laureatii anteriori s-au numarat Maica Tereza, Alexandr Soljenitin, Charles Townes, Michael Novak si Freeman Dyson. Ducele de Edinburgh va inmana premiul in cadrul unei ceremonii private care se va desfasura pe 3 mai, la Palatul Buckingham.

Mai mult de 1,4 milioane $

Premiul Templeton este cel mai mare premiu din punct de vedere financiar acordat unei persoane. Creat de catre investitorul global si filantropul Sir John Templeton si atribuit pentru prima oara in 1973, premiul este menit sa incurajeze cercetatorii care fac sa avanseze cunoasterea tematicilor spirituale intr-o maniera foarte asemanatoare celei in care Premiile Nobel onoreaza stiinta, arta si realizarile umanitare. Valoarea baneasca a Premiului Templeton – 795.000 de lire sterline, mai mult de 1,4 milioane $ – este stabilita astfel incat sa depaseasca intotdeauna valoarea Premiilor Nobel, pentru a sublinia credinta lui Templeton ca beneficiile de pe urma inaintarii pe calea descoperirilor spirituale pot fi sesizabil mai mari decat de pe urma altor realizari umane de valoare.

Cercul distins al laureatilor anteriori

Lauratul Premiului Templeton 2006 se va alatura unui cerc de personalitati distinse premiate anterior. Premiul pe anul trecut a fost acordat lui Charles H. Townes. In varsta de 90 de ani, Townes si-a asigurat locul in panteonul marilor oameni de stiinta ai secolului XX prin cercetarile sale asupra proprietatilor microundelor, ceea ce a dus la aparitia maserului, un instrument care amplifica undele electromagnetice, si, mai tarziu, la co-inventarea laserului, care amplifica si directioneaza undele de lumina in fascicule directe paralele. Cercetarile sale si ale altor doi fizicieni de marca, distinse cu Premiul Nobel pentru Fizica in 1964, au deschis calea pentru o gama vasta de inventii, utilizate acum in mod curent in medicina, telecomunicatii, electronica si informatica. Townes a fost timp de zeci de ani un promotor de varf al convergentei dintre stiinta si religie. Articolul sau din 1966, intitulat ‘Convergenta Stiintei si a Religiei’, l-a consacrat pe Townes ca o voce unica in randul oamenilor de stiinta, care cauta puncte comune intre cele doua discipline.

Cercetatorul in domeniul cosmologiei pure, George F.R. Ellis, a primit Premiul Templeton 2004. Ellis pledeaza pentru un echilibru intre rationalitatea stiintei bazate pe dovezi si credinta si speranta, o viziune formata in parte datorita experientelor sale directe din Africa de Sud. El descrie istoria ca pe ‘un amestec rezultand din calcularea realitatii’, ce poate fi explicat ca fiind efectul cauzal al fortelor aflate dincolo de explicatiile stiintelor exacte, incluzand problematici cum ar fi estetica, etica, metafizica si ontologia.

Holmes Rolston III, Profesor Universitar Distins la Universitatea Statului Colorado si cunoscut ca ‘parintele eticii mediului’, a primit premiul in 2003 pentru activitatile sale care aduc impreuna biologia si religia, in vederea unei mai bune intelegeri a ecosistemelor evolutive.