“Principele” la carti-beletristica.ro

“Principele” este una din cele mai cunoscute opere din Renastere. La libraria online carti-beletristica.ro, cea mai semnificativa scriere a lui Niccolo Machiavelli este disponibila la un pret extraordinar. Pincipele de Niccolo Machiavelli este acea opera care a lasat toata esenta gandirii lui Machiavelli si care, pe nedrept, l-a facut pe acesta sa treaca drept un om viclean si calculat. De aici a aparut chiar adjectivul “machiavelic” ce indica ceva malitios. Daca vrem sa intelegem de ce si cum a fost compusa aceasta opera, trebuie sa ne oprim pentru a observa putin care era situatia politica in Italia, in acel moment. Asta pentru ca “Principele” este, de fapt, un tratat politic de cea mai buna calitate.

Niccolo Machiavelli a scris aceasta capodopera in doar cateva luni, in 1513, in perioada in care este alungat din Florenza, la reintoarcerea familiei de Medici. Aceasta opera ii este dedicata lui Lorenzo de Medici, duce de Urbino. Autorul incearca, in acest mod, sa demonstreze sprijinul sau familiei de la putere. Opera are 26 de capitole, de lungimi diferite. De fapt, modelul pricipelui este Caesare Borgia, infamul fiu al papei Alessandro Borgia, caruia ii sunt asociate cateva capitole din carte.

Capitolele I pana la XI descriu mai multe tipuri de principate. Aflam din paginile cartii ca nu exista un singur tip de stat, ci mai multe state diferite ce se deosebesc prin felul in care sunt formate.

Sunt principate ereditare, mostenite din tata in fiu, si principate noi, obtinute prin razboaie sau cu virtutile personale ale noului principe. Dintre principatele noi avem: principate mixte, principate civile si principate ecleziastice.

Capitolele de la XII la XIV sunt despre problemele legate de armatele de mercenari. De ce Machiavelli este contrariat de acest tip de armata? Deoarece aceasta nu este o armata loiala.

Mercenarii nu sunt legati de tara si nu il apara nici macar pe principe. Sunt doar luptatori platiti ce nu pot avea idealuri prea multe in afara de bunurile economice pe care le obtin din munca lor. Autorul considera ca soldatii ce lupta pentru un principe trebuie sa nutreasca respect profund si loialitate pentru cauza.

Capitolele de la XV la XXIII se concentreaza doar pe figura principelui si acestea sunt cele care fac din Machiavelli personajul atat de lipsit de scrupule. Toata lumea cunoaste expresia “Scopul scuza mijloacele”, care practic justifica orice actiune pentru a atinge scopul dorit.

Principele are ca unic scop acela de a intari si de imbunatati mereu teritoriul. Pentru a ajunge la asta nu trebuie sa aiba scrupule, poate fi crud, poate sa faca aliante cu oricine, sa puna mereu in balanta cinismul si bunatatea. Totusi, nu trebuie sa fie un principe rau, ci unul intelept, rational, capabil sa fie vicelan ca o vulpe si puternic precum un leu.

Capitolele de la XXIV pana la XXV analizeaza greselile comise de principii italieni in perioada razboaielor din Italia (inca in desfasurare in timp ce Machiavelli scria). Ultimul capitol, XXVI, este un indemn pentru Lorenzo de Medici de a fi stapanul statelor italiene si de a conduce tara spre o noua era, gonind invadatorii straini.

Cartea este o capodopera, ce trebuie citita de toti cei ce isi doresc o incursiune in lumea Renasterii italiene. Asa cum spuneam, o puteti gasi la carti-beletristica.ro, in categoria proza diversa.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *