Ingrijirea si protejarea paturilor si a fotoliilor

La achizitia unei canapele sau a fotoliilor, multa lume tine cont si de culoare sau de material, care sa nu se murdareasca usor. Pe acest considerent se bazeaza multi dintre cei care cumpara astfel de obiecte de mobilier tapitate cu piele. Insa si tapiteria de piele se murdareste, chiar daca nu se observa usor petele, trebuind curatata din cand in cand pentru a inlatura si eventuali microbi sau alte microorganisme nesanatoase. Pe langa produsele de curatare a tapiteriei de piele, la indemana poate fi si un produs cosmetic demachiant cu vitamina E, care ajuta la curatarea si improspatarea aspectului pielii.

Cu sau fara cuverturi in living?

Nu demult, sufrageriile aveau un aspect prea incarcat, cu covoare, draperii, cuverturi pe canapele, chiar si diverse peretare sau carpete textile. Aceasta moda a trecut, insa intr-adevar viata canapelelor si a fotoliilor este mai lunga daca sunt acoperite si ingrijite cu multa atentie.

Chiar daca nu se mai poarta cuverturile in camera de zi sau in sufragerie, cine a fost atras de frumusetea unor fotolii sau a unei canapele cu tapiterie mai deschisa la culoare ar putea sa le protejeze cu niste paturi de bumbac sau cuverturi, iar cand vin oaspeti, eventual sa le inlature. Aceasta solutie este obligatorie la familiile cu copii sau pentru cei care au pisica ori caine, unde micile accidente sunt frecvente, iar unele pete pot fi de neinlaturat si ar fi pacat sa fie compromisa tapiteria unei piese de mobilier care costa destul de mult.

Daca tapiteria este de culoare inchisa, uzura de zi cu zi nu se va observa decat dupa multi ani de folosinta. In functie de cat de mult este folosit un fotoliu sau o canapea, periodic se poate apela la un profesionist in curatarea tapiteriilor, care are dotarile necesare pentru a face ca fotoliile sau canapeaua sa arate ca noi.

In cazul unor pete accidentale pe tapiterie – cu cafea, suc, vin etc. –, cu cat sunt curatate mai repede, cu atat mai eficienta va fi eliminarea petei, folosindu-se zeama unei lamai, iar daca este vorba de grasime, bicarbonatul de sodiu poate fi de folos.

Canapelele extensibile ar trebui protejate, dupa ce sunt desfacute pentru dormit, cu un fel de huse, care insa trebuie luate odata cu lenjeria, pentru a se putea inchide la loc patul. Unele canapele extensibile nu sunt tocmai comode pentru dormit, dar se pot folosi saltele care mai atenueaza posibilele denivelari.

Patul de dormitor trebuie protejat si cu husa pentru saltea!

Salteaua patului in care se doarme trebuie sa fie mentinuta cat mai curata, iar lenjeria de pat nu este suficienta pentru a proteja de diverse pete provocate mai ales de lichide. O husa de protectie pentru saltea – mai subtire sau mai groasa – poate fi luata si spalata, la fel ca lenjeria de pat, astfel curatandu-se si improspatandu-se patul.

Pe deasupra, patul de dormitor poate fi acoperit cu o cuvertura sau cu o patura, asortata cu draperiile, cu covorul sau cu alte detalii de decor din camera, pentru a da mai mult stil incaperii.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *