SOLUTII IRIDEX PENTRU AGRICULTURA: Folie agrotextila de protectie pentru fan si paie

Un vechi proverb romanesc spune: ”Omul gospodar işi face vara sanie şi iarna car.”, iar cum vara se apropie de sfarsit agricultorii au grija sa se pregateasca pentru iarna. Din aceste pregatiri face parte si recoltarea fanului si paielor, precum si pregatirea lor pentru iarna care va urma. Pe toata perioada de iarna, fanul va constitui principala sursa de hrana pentru animalele ierbivore din ferme si gospodarii.

O iernare in bune conditii implica furaje de calitate, iar obtinerea acestor furaje presupune uscarea si depozitarea fanului in asa fel incat principiile nutritive pe care le contin (proteine, vitamine, minerale) sa fie conservate in procent cat mai mare. Prin uscarea traditionala in camp, pana la stadiul care sa permita depozitarea,  se pierd deja, inevitabil, 23-30% din nutrienti (ajungandu-se chiar pana la 70% in conditii de vreme rea). Pierderile sunt si mai mari in timpul depozitarii, cand, uneori, conditiile improprii pot duce la umezirea si mucegairea gramezilor. Mai simplu spus, se va obtine un fan de slaba calitate, care poate crea probleme in furajarea animalelor, neoferind posibilitatea de a hrani corect si sanatos animalele.

Pe de alta parte, paiele folosite deseori ca asternut in grajduri si in fermele de pasari trebuie sa fie si ele uscate, fara mucegai, cu fibra intreaga, pentru a asigura izolarea termica si a nu provoca animalelor probleme de sanatate. Va propunem mai jos o modalitate de a impiedica sau, cel putin, a reduce deteriorarea fanului si paielor pregatite pentru iarna. In functie de posibilitati, dupa uscare, depozitarea se face afara, in sire si stoguri, sau in spatii acoperite cum sunt surile si fanarele. Pentru stocarea pe termen lung fara riscul mucegairii, ambele metode de depozitare presupun un continut maxim de umiditate de 17%. O umiditate mai mare va duce la cresterea temperaturii pana la supraincalzire si deteriorarea ireversibila a valorii nutritive si integritatii structurale.

Desigur, in ferma nu se lucreaza tocmai cu procente, dar experienta isi spune cuvantul si fermierul va reusi sa aprecieze cand fanul si paiele pot fi facute gramezi, precum si eventuala umezire peste valorile indicate. Din acest moment, de mare ajutor in procesul de depozitare sunt foliile de protectie.

 

Avantajele folosirii foliilor de protectie

Folia de protectie a fanului este conceputa in primul rand pentru depozitarea in aer liber a balotilor de paie si a sfeclei de zahar. Aceasta protejeaza impotriva ploii, zapezii si vantului, reducand, in acelasi timp, prin respirabilitatea sa, riscul crearii mucegaiului. Poate fi utilizata  si pentru depozitarea la interior a cartofilor, a cerealelor, a lemnului etc., protejandu-le de animale sau de inghet.  Aceasta folie este un agro-geotextil netesut-intertesut din polipropilena, stabilizat impotriva razelor solare.

Principalul avantaj al folosirii foliei de protectie este rezistenta la apa. Daca este pusa cu o panta de 45 de grade, apa va cauta drumul cel mai usor de coborare, alunecand pe acest material.

Folia este permeabila la aer: datorita procesului de fabricare, materialul permite aerului sa treaca dintr-o parte in alta, ceea ce asigura ventilarea fanului fara niciun fel de problema. Iar astfel, prin ventilarea corecta a capitei, se minimizeaza riscul aparitiei  mucegaiului.

De asemenea, datorita procesului de fabricatie, acest agro-geotextil din polipropilena este rezistent la sfasiere si totodata, prin adaosul de negru de fum, este stabilizat impotriva radiatiilor solare. Ceea ce aduce un suport suplimentar pentru culturile de cartofi, sau alte tipuri de culturi care pot suporta denaturari calitative din cauza razelor solare.

Durabilitate si simplitate in utilizare

Un alt avantaj este durabilitatea: daca se respecta conditiile de transport, manipulare si instalare, acest agro-geotextil poate fi reutilizat  pe parcursul catorva sezoane.

Cu o greutate de doar 140 g/mp, folia se poate manipula si manual de catre 2-3 muncitori, iar culoarea verde il face un material placut la vedere si prietenos cu mediul si planul architectural. Desigur ca, la cerere, folia se poate  livra si in alte culori. Ambalarea produsului in role sau impaturit se adapteaza posibilitatilor de transport si de depozitare, iar pentru a veni in ajutorul clientilor si a le usura munca, foliile vin in doua variante dimensionale: 9,8×12,5 m sau 9,8×24 m.

In imaginile alaturate se poate vedea cat de simplu se intinde si fixeaza o astfel de folie peste balotii circulari depozitati la exterior. Plasarea pe o platforma reduce si acumularile de apa la baza gramezii, asigurand o protectie suplimentara.

Din dorinta de a oferi de fiecare data cele mai potrivite si mai profitabile solutii pentru nevoile clientilor sai si de a fi partener la dezvoltarea durabila si sustenabila si in domeniul agricol, Iridex Group Plastic pune la dispozitia fermierilor, pe langa produsele de foarte buna calitate, serviciile asigurate prin specialistii proprii de consultanta si asistenta necesare.

 

Despre Iridex Group Plastic

Compania Iridex Group Plastic, infiintata in 1993 ca firma privata, reuneste domenii de activitate diverse: constructii, agricultura, mase plastice, salubritate, toate avand ca numitor comun grija pentru mediu. Compania este prima producatoare de plasa tip retea din polietilena, obtinuta prin extrudare, din Romania. In prezent, are in portofoliu o larga gama de plase, folii si ambalaje pentru uz agricol. Tot pentru domeniul agricol, ofera echipamente pentru irigatii de la producatori de top la nivel mondial.

Iridex Group Plastic este numarul 1 pe piata materialelor geosintetice, cu colaborari la proiecte de infrastructura mediului in toata tara. Cele mai importante orase din Romania precum: Bucuresti, Timisoara, Iasi, Craiova, Bacau, Ramnicu Valcea, Brasov, Sibiu, Sighisoara, Targu Mures, beneficiaza de depozite de deseuri municipale realizate cu materiale furnizate si instalate de echipa Iridex. Parteneriate de peste 20 ani cu firme furnizoare de geosintetice, precum: Tensar, Cetco, GSE Environmental, dovedesc seriozitatea cu care Iridex isi trateaza partenerii de afaceri.

Din respect pentru comunitate, Iridex işi reafirma angajamentul pe termen lung in politicile de responsabilitate pentru mediu şi are in vedere implementarea principiilor economiei circulare, folosind instalaţii nepoluante fabricate in Uniunea Europeana, a caror activitate este monitorizata permanent şi certificata. Mai multe detalii aflati accesand: www.iridexgroup.ro

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *