De ce este importanta curatarea filtrului de particule?

De ceva ani incoace masinile cu motozizare diesel au fost echipate cu acest filtru de particule sau DPF. Scopul acestora este de a diminua poloarea rezultata din arderea motorinei.
Emisiile de particule in cazul motoarelor diesel sunt mult mai mari in comparatie cu cele ale motoarelor pe benzina. Aceste particule sunt emisii extrem de poluante avand un impact nociv asura mediului prin miros urat, vizibilitate scazuta, depuneri si cel mai important asupra sanatatii omului deoarece au efect cancerigen.
Cu ajutorul tehnologiei masinile au fost constuite sa emane cat mai putine emisii iar incepand de la Euro 1 si pana la Euro 6 emisiile acestor particule au fost reduse cu pana la 28 de ori. Rolul filtrului de particule concret este de la seepara particulele solide de gazele de esapament. Acesta este montat pe galeria de evacuare. Odata cu trecerea la EURO 4 filtrul de particule a devenit standard deoarece practic datorita lui EURO 4 polua la jumatate fata de EURO 3.


Pe cat este de eficient acesta pe atat poate da batai de cap. Pentru a face o curatare dpf, eficienta trebuie tinut cont de cateva sfaturi si astfel puteti evita drumurile la service, o buna perioada de timp. Majoritatea acestor filtresunt confectionate din maetrial ceramic poros in forma de fagure. Volumul unui filtu de particule depuinde in principal de debitul de gaze arse si trebuie crescut cu cat cilindrarea motorului este mai mare.
Ca orice obiect care contine cuvantul filtru, si acesta trebuie curatat periodic deoarece retine particule si se poate infunda. Tocami din acest motiv pentru a nu il face sa fie schimbat des, a fost construit in asa fel incat sa se poata regenerea.
Regenerarea poate fi facuta manual sau automat. Regenerarea consta in continuarea procesului de ardere in filtru pentru a arde acele particule si a fi scoase din esapament sub forma de gaze.
Daca masina nu este una care sa dispuna de regenerare automata, la aprinderea martorului din bord care indica o problema catre DPF, este momentul sa faceti o mica alergare in exteriorul localitatilor de preferat. Trebuie curculat cu o viteza mai mare, la turatii mai mari dar obligatoriu constant pana in momentul in care se va stinge martorul din bord. Daca nu se va intampla acest lucru poate ca ar fi cazul sa faceti o vizita la un serice profesional si autorizat.
In cazul masinilor cu regenerare automata, exista modele care au un injector suplimentar montat inaintea catalizatorului de oxidare. Cand informatia ca filtrul este imbacsit ajunge la computerul masinii, prin acel injector se va elibera motorina in galeria de evacuare care va incepe sa arda si si astfel si particulele vor arde pentru a fi eliminate si filtrul curatat.
Nu apelati niciodata la anularea sau eliminarea efectiva a acestui filtru deoarece pe termen lung datorita poluarii atat tu cat si cei din jurul tau ve-ti avea de suferit. Iar in al doilea rand probabil ca masina ta nu va trece de inspectia tehnica periodica datorita noxelor extrem de ridicate pe care le va scoate.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *