Studiu Kaspersky Lab: Potrivit parintilor, 12% dintre minori sunt dependenti de Internet

Riscurile asociate cresterii copiilor intr-o lume digitala le dau parintilor motive de ingrijorare in legatura cu timpul pe care acestia il petrec online. Prin urmare, o treime dintre parinti limiteaza timpul petrecut de copii pe Internet, pentru a-i proteja de pericole. Sunt, insa, si alte masuri pe care parintii le pot lua pentru a reduce riscurile si a-i ajuta pe cei mici sa profite la maximum de lucrurile pozitive pe care lumea digitala le are de oferit.

Preferinta pentru interactiunile pe Internet a tinerei generatii ii determina pe o treime (33%) dintre parinti sa se ingrijoreze in legatura cu dependenta de Internet. Aceasta temere este accentuata de cifrele furnizate de Kaspersky Lab si B2B International, care au aflat ca, potrivit parintilor, un minor din 10 (12%) este dependent de Internet. Pe langa temerea ca ar putea sa vada continut nepotrivit sau explicit (36%) si ca exista posibilitatea sa comunice cu persoane necunoscute (32%), teama ca cei mici nu se pot distanta de lumea online devine si ea rapid una foarte importanta pentru parinti.

Avand in vedere ca este jumatate (51%) dintre parinti simt ca amenintarile online pentru copiii lor cresc, timpul petrecut pe Internet este un factor important pentru siguranta copiilor. Aceste motive de ingrijorare i-au determinat pe 33% dintre parinti sa impuna restrictii legate de timpul petrecut in mediul virtual.

Cu toate aceste, limitarea timpului online nu ii fereste neaparat pe copii de pericole. Pe parcursul unui an, 44% dintre copii s-au confruntat cu cel putin o amenintare online, 12% dintre ei accesand continut nepotrivit sau intrand in contact cu programe malware si virusi (10%).

Prin urmare, o optiune alternativa pentru parinti ar putea sa fie aceea sa-i sprijine pe copiii lor in alte moduri, prin educatie. Peste o treime (37%) dintre parinti vorbesc cu regularitate cu copiii lor pentru a-i invata despre pericolele online, iar 31% incearca sa ii supravegheze atunci cand sunt online, eventual creand oportunitati pentru a sublinia orice amenintare ar putea aparea si a suplimenta efortul de educare.

Parintii vor sa-si stie copiii in siguranta, dar simpla limitare a accesului la lumea online nu este neaparat cea mai buna cale”, spune Dmitry Aleshin, VP for Product Marketing, Kaspersky Lab. „Educatia si comunicarea joaca un rol decisiv in procesul prin care parintii se pot asigura ca cei mici folosesc Internetul in mod responsabil si in siguranta. Dar este important sa foloseasca si programe care sa intareasca mijloacele de aparare. Limitarea timpului petrecut online este o parte esentiala din proces, dar nu functioneaza de una singura. Tehnologia poate ajuta la reducerea riscurilor, permitandu-le copiilor sa exploreze in siguranta toate aspectele pozitive ale Internetului si sa isi dezvolte aptitudinile digitale fara sa se ingrijoreze in legatura cu amenintarile cibernetice.”

Kaspersky Safe KIds este creat pentru a ajuta parintii sa isi protejeze in mod eficient copiii de pericolele din mediul online. Prin intermediul acestei solutii pot alege fie sa blocheze accesul copiilor la anumite aplicatii si site-uri, fie sa-i ajute sa constientizeze pericolele, avertizandu-i ca site-urile sau aplicatiile pe care sunt pe cale sa le acceseze sunt riscante si s-ar putea sa aiba continut periculos. De la impunerea limitelor, pana la tinerea evidentei activitatilor online, Safe Kids poate oferi nivelul suplimentar de protectie de care au nevoie parintii ca sa isi stie copiii in siguranta.

Pe site-ul Kaspersky Lab sunt disponibile mai multe informatii despre versiunile gratuita si premium ale Kaspersky Safe Kids. Aici puteti citi raportul integral: “Not logging on, but living on.”

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *