Prevenirea incendiilor si protectia echipamentelor cu camerele termografice Axis

Axis Communications, lider pe piata echipamentelor video de retea, recomanda implementarea de camere termice in sistemele de monitorizare si supraveghere a obiectivelor supuse riscului de supra-incalzire si incendiu, pentru a imbunatati gradul de siguranta in operare, manipulare si stocare.

Societatea moderna este mare consumatoare de energie, servicii si produse, ceea ce stimuleaza o exploatare tot mai intensa a echipamentelor, a infrastructurii si a unitatilor de productie. Asta inseamna de multe ori suprasolicitarea lor, ceea ce conduce la uzura timpurie si functionare defectuoasa. Si mai sunt, desigur, cazurile in care diverse echipamente au deja o anumita vechime in utilizare si necesita operatii de mentenanta pentru a asigura o continuitate a functionarii. Toate aceste situatii sunt in general semnalate din timp de temperatura si de variatiile acesteia, care daca sunt monitorizate constant, permit efectuarea unor interventii rapide pentru a reduce la maximum pierderile potentiale. In acest scop, Axis a creat camerele termografice cu conectare la retea din seria Q29, concepute pentru a detecta temperaturile obiectivelor monitorizate si pentru a alerta personalul responsabil in eventualitatea depasirii parametrilor configurati.

Camerele traditionale redau imagini recreate cu ajutorul radiatiei luminoase din spectrul vizibil, reflectate de diverse obiecte. Pe de alta parte, Camerele termice sunt proiectate sa detecteze radiatiile cu lungime de unda mai mare, din domeniul infrarosu, nedetectabile de ochiul uman. Orice obiect care are o temperatura mai mare de 0K (-2730C) emite radiatie in spectrul infrarosu, care este detectata de camerele termice. Cu cat un obiect este mai cald, cu atat acesta emite mai multa radiatie si cu cat diferenta dintre temperatura lui si temperatura mediului inconjurator este mai mare, cu atat se obtin imagini termice mai clare. Desigur, aici joaca un rol foarte important si puterea de emisie a obiectului monitorizat, definita ca masura a abilitatii acestuia de a absorbi si de a emite energie termica si dependenta de proprietatile materialului din care este el confectionat. In esenta, toata radiatia absorbita de un material este ulterior emisa de suprafata acestuia, ceea ce inseamna ca obiectele cu putere de emisie mai mare produc imagini termice mai clare si mai precise, pe cand cele cu putere de emisie redusa si cu coeficient de reflexie ridicat necesita amplasarea camerelor la anumite unghiuri pentru o monitorizare corecta.

Pe o scara de masurare a puterii de emisie de la 0 la 1, camerele Axis de detectie a temperaturii functioneaza cel mai bine la valori de peste 0.9, dar ofera rezultate foarte bune si la valori de peste 0.5 atunci cand sunt instalate corect. Ele practic masoara energia radiata si o transforma in temperatura, pe care o afiseaza sub forma de culori dintr-o paleta predefinita, care alcatuiesc astfel o imagine. Acuratetea rezultatului obtinut depinde de o serie de factori, precum materialul din care este confectionat obiectul monitorizat, distanta si unghiul la care este montata camera si obiectele din jur, care emit la randul lor radiatie termica, ce poate fi reflectata intr-un procent mai mare sau mai mic de suprafata obiectului monitorizat. Reducerea erorilor introduse de radiatia reflectata se poate obtine prin alegerea corecta a ughiului, iar in functie de distanta sunt alese obiectivele adecvate. Pentru obiecte aflate la distante mici si unghiuri de cuprindere largi, se aleg obiective cu distanta focala scurta, pe cand pentru obiecte aflate la distante mari se aleg obiective cu distanta focala lunga.

Familia Axis Q29 contine modelele Q2901-E si AXIS Q2901-E PT, ambele prevazute cu senzori de 336×256 pixeli, tehnologie PoE (Power over Ethernet) si obiective de 9 sau 19mm pentru un unghi de cuprindere de 35, respectiv 170 si distanta minima de focalizare de 2.1, respectiv 9.5m. Ele pot monitoriza temperaturi cuprinse intre -40 si 5500C, iar diferenta dintre ele consta in faptul ca modelul Q2901-E este o camera fixa, in timp ce Q2901-E PT Mount ofera functii Pan si Tilt cu ajutorul unitatii de pozitionare AXIS T99A11.

Camerele Axis de detectie a temperaturii din seria Q29 pot fi configurate sa genereze alerte in doua situatii: cand temperatura monitorizata paraseste intervalul prestabilit sau cand aceasta creste prea rapid. Pentru flexibilitate, pot fi configurate pana la sase zone diferite de temperatura pentru o singura camera, iar functia de monitorizare punctuala le permite operatorilor sa urmareasca in timp real temperatura oricarei zone de 3×3 pixeli. De asemenea, exista si o paleta izoterma, care evidentiaza prin culori diferite zonele cu temperaturi ridicate, permitand operatorilor sa confirme rapid, vizual, veridicitatea unei alarme.

Scenariile de utilizare a camerelor Axis de detectie termica sunt multiple si diversificate, variind de la sectorul energetic si pana la centrele de depozitare a deseurilor. Este bine cunoscut faptul ca echipamentele si instalatiile implicate in productia de energie, dar mai ales punctele de transformare, sunt deseori suprasolicitate, ceea ce duce la supraincalzire si ulterior la deteriorare. Pagubele pot fi reduse sau chiar eliminate cu ajutorul camerelor Axis Q29, care pot alerta din timp personalul autorizat pentru a interveni. Reprezentantii companiilor care se ocupa cu colectarea, depozitarea si procesarea deseurilor stiu ca riscul de incendiu este ridicat, dar si cat de greu este de stins un astfel de incendiu. Preventia este acum posibila cu ajutorul camerelor Axis Q29, care pot semnala rapid zonele cu temperaturi neobisnuit de mari sau cu o evolutie anormala a acestora. Fabricile care lucreaza cu materiale care se aprind usor isi pot imbunatati nivelul de siguranta cu ajutorul alertelor emise de camerele Axis Q29 la observarea unei zone cu temperaturi ce nu se incadreaza in intervalele configurate ca normale. Izolatia conductelor care transporta, de exemplu, agent termic, poate fi verificata rapid, eficient si precis tot cu ajutorul camerelor Axis Q29, care pot detecta usor temperaturile mai mari inregistrate in zonele unde aceasta a fost deteriorata.

Despre Axis Communications

Axis Communications este lider mondial in echipamente video de retea, oferind solutii inteligente si sigure, contribuind in mod direct la tranzitia catre solutii digitale de supraveghere. Produsele si solutiile video profesionale AXIS sunt dezvoltate in jurul unei platforme inovatoare si deschise.

Axis are peste 2.700 de angajati in peste 50 de birouri din lume si coopereaza cu peste 90.000 de parteneri din toata lumea. Compania Axis a fost fondata in anul 1984 in Suedia si este listata la bursa NASDAQ OMX Stockholm sub numele AXIS www.axis.com.

Live la: https://www.facebook.com/AxisCommunicationsRomania/

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *