Universitatea Antreprenoriala – o abordare pentru progres si prosperitate in comunitate

Bucuresti, 28 martie 2017 – Junior Achievement (JA) Romania a reunit la Biblioteca Centrala Universitara 26 de universitati din 15 orase in cadrul unui eveniment la care au participat si reprezentanti ai Romanian-American Foundation, Ministerului Educatiei, Administratiei Prezidentiale, UEFISCDI si OECD.

Evenimentul a marcat incheierea etapei de autoevaluare desfasurata in aceste universitati timp de 3 luni si stabilirea etapelor urmatoare de analiza si identificare a unor solutii punctuale.

Proiectul Universitatea Antreprenoriala este organizat in perioada 2016-2018 de JA Romania si sustinut financiar de Romanian-American Foundation. Obiectivul lui este aducerea in universitatile din Romania a unui set de instrumente moderne, care sa ridice nivelul abordarilor antreprenoriale de la valorificarea know-how-ului si a cercetarii in parteneriat cu mediul de afaceri, la consolidarea abordarilor antreprenoriale de sine statatoare si transdisciplinare.

„Este important in acest moment sa existe comunitati care vor sa schimbe lucrurile si care se gandesc ca pana la urma, responsabilitatea educatiei nu este doar a guvernului sau a universitatii, ci este o responsabilitate impartita. Si aici este frumusetea pe care Romanian-American Foundation o vede in demersul acestui proiect. ” a declarat Roxana Vitan, presedinte Romanian-American Foundation

“Educatia antreprenoriala reprezinta una dintre axele de dezvoltare pentru Romania in continuare. Sunt exemple clare de succes, atat in Europa, cat si in restul lumii si cred ca nu ne putem permite, uitandu-ne si la demografie, si la migratie, sa consideram ca toti absolventii de universitati sau de scoli profesionale trebuie sa fie angajati. Ei trebuie sa devina la randul lor angajatori. Acest proiect este unul minunat pentru zona universitara si imi doresc sa avem elemente de educatie antreprenoriala in curriculum, dar si in abordarea pedagogica.” – a declarat Ligia Deca, sef al Departamentului Educatie si Cercetare al Administratiei Prezidentiale

In cadrul evenimentului s-au prezentat rezultatele generale ale autoevaluarii privind dimensiunea antreprenoriala si inovatoare a institutiilor de invatamant superior la care au participat 68 de facultati din Romania, precum si modele de bune practica din alte tari unde a fost aplicat instrumentul HEInnovate (instrumentul pe baza caruia s-a efectuat autoevaluarea).

“Ceea ce o sa tin minte de la conferinta de saptamana trecuta de la Bucuresti, organizata de Junior Achievement Romania, este ca din ce in ce mai multe institutii de invatamant superior in Romania sprijina antreprenoriatul si inovatia prin introducerea de noi activitati educationale pentru studenti si staff, servicii speciale de suport pentru start-up-uri, si prin parteneriate dedicate cu partenerii-cheie de dezvoltare locala.
Este minunat ca atat de multe institutii de invatamant superior au inceput sa utilizeze instrumentul HEInnovate pentru aceasta, si astept cu nerabdare sa intalnesc si mai multe institutii de invatamant superior din Romania, si in intreaga lume, ca membri activi in comunitatea HEInnovate.” a declarat Andrea-Rosalinde Hofer, economist OECD.

In cadrul primei etape a proiectului Universitatea Antreprenoriala, stakeholderii din 68 de facultati si 26 de universitati (profesori, personal administrativ si din structura de management, studenti, absolventi, reprezentanti din asociatiile studentesti si din companiile si institutiile partenere) au putut folosi instrumentul de autoevaluare HEInnovate, dezvoltat de Comisia Europeana si OECD, pentru a determina statusul si potentialul institutiilor de invatamant superior din care fac parte.

Dupa aceasta etapa de diagnoza, impreuna cu facultatile participante la proiect se vor identifica posibile solutii si valorificarea unor resurse proprii pentru accelerarea procesului.

Stakeholderii facultatilor (studenti, profesori, echipe de management, companii partenere) vor putea participa in anul 2018 la:

– cursuri de intraprenoriat si antreprenoriat;

– programul european de antreprenoriat Start Up si competitia European Enterprise Challenge;

– programul antreprenorial de practica studenteasca BizzFactory™ in cadrul unor HUB-uri antreprenoriale, deschise in universitati participante in parteneriat cu mediul de afaceri.

Iata ce au declarat cativa participanti:

“Proiectul Universitatea Antreprenoriala este foarte util, intrucat va aduce la lumina minusurile care exista in universitati in acest domeniu. Dupa ce vor fi constientizate problemele, cu siguranta vom face un pas inainte.“ – Gabriela Strauti, profesor universitar, Universitatea Politehnica Timisoara

“Proiectul se prezinta ca un deschizator de drumuri pentru mediul universitar romanesc, in ceea ce priveste abordarea si valorificarea oportunitatilor intr-un mediu socio-economic dinamic.” – Iliescu Mihaela, director Departament Stiinte Economice,Universitatea Nicolae Titulescu Bucuresti

“Evenimentul reflecta o preocupare majora a universitatilor pentru a raspunde mai bine cerintelor din mediul de afaceri. Universitatea Antreprenoriala nu poate functiona bine decat intr-un ecosistem care mentine acest gen de entitati (de exemplu MIT, USA).” – Militaru Gheorghe, profesor universitar, Universitatea Politehnica Bucuresti

“Universitatile vor trebui sa fie mult mai deschise la colaborarea cu mediul de afaceri impreuna cu care sa indeplineasca rezultatele asteptate (competentele absolventilor, produse inovative etc.). Universitatile care vor intelege ca in mediul de afaceri vor gasi un partener care le poate ajuta sa isi dezvolte propunerea de studii inovative, vor avea doar de castigat.” – Sumedrea Silvia, Director Incubator Tehnologic si de Afaceri, Universitatea Transilvania din Brasov

Despre Junior Achievement Romania

Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie economica, antreprenoriala si financiara, de etica si responsabilitate sociala, de sanatate si viata activa. In prezent, 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, activitatile JA sunt urmate gratuit de un sfert de milion de elevi din 1.450 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si prin sustinerea financiara din partea comunitatii de afaceri.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *